zaloguj się zarejestruj się
Strona główna>Dom i ogród>Wino/piwo/destylaty>Gorzelnictwo>Destylatory

Destylator Zimne Palce ze stali nierdzewnej INOX kolumna destylacyjna chłodnica odstojnik 30 litrów Biowin 340133 Torpeda

Destylator Zimne Palce ze stali nierdzewnej INOX kolumna destylacyjna chłodnica odstojnik 30 litrów Biowin 340133 Torpeda
Cena netto: 608,94 zł
Cena brutto: 749,00 zł
Dostawa już od: 0,00 zł
Daroma dostawa
Producent/Wydawca: Biowin
Dostępność: Dostępny na magazynie
Oceń produkt:
( ocena: 0 ) Sprawdź opinie klientów
Ilość:
Dodaj do koszyka Zapytaj o produktNapisz opinię

Opis:

    "TORPEDA" - profesjonalny destylator z dwuczęściową kolumną typu ZIMNE PALCE. Na spodzie kolumny znajduje się siatkowa podpora wypełnienia, która zabezpiecza wkład przed wysypywaniem się. Produkt wykonany został z blachy kwasoodpornej o znakomitych parametrach. Destylator charakteryzuje się wysoką jakością wykonania i dbałością o szczegóły. Cały zestaw jest sprawdzony ciśnieniowo i gotowy do użycia. Zaprojektowany dla klientów ceniących sobie jakość produktu końcowego.

    Produkt pochodzi z polskiej dystrybucji, posiada polską instrukcję
    i 24 miesięczną producenta


    Biowin 340133 Destylator Zimne Palce 30l

    • Produkt wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej.

    • Kulumna destylacyjna Zimne Palce

    • Chłodnica z odstojnikiem

    • 2 termometry w komplecie

    • Przystosowany do kuchenek gazowych, elektrycznych, ceramicznych i indukcji.

    • Ciśnienie robocze: 0,6 BAR

    • Wymiary: 36x36x96 (szer/gł/wys) [cm]



    Aparat destylacyjny

    Kolumna destylacyjna rozkręcana, 2-częściowa (część dolna z możliwością zastosowania wypełnienia np pierścieniami Raschiga wraz z siatkową podporą wypełniania, która zabezpiecza wkład przed wysypywaniem się, część górna z 4 zimnymi palcami), odstojnik z zaworem kulowym, chłodnica. Profesjonalny termometr z wyświetlaczem LCD: sonda ze stali nierdzewnej o długości 140mm, zakres temperatury: -50°C do+300°C (-58°F do 572°F), bateria: 1x LR44 (w komplecie).

    Pojemnik

    Garnek z uszczelnioną pokrywą zamykaną pięcioma uchwytami, w której znajduje się otwór na chłodnicę oraz otwór na termometr bimetaliczny. Pojemnik wykonany ze stali nierdzewnej o wytrzymałości temperaturowej -190-800⁰C. Dno naczynia pobiera błyskawicznie najmniejszą ilość energii, która jest rozdzielana równomiernie na całą powierzchnię dna i tam magazynowana, przyspiesza proces gotowania co pozwala na oszczędność czasu i energii, wykonany jest ze stali nierdzewnej, przystosowany jest do kuchenek gazowych, elektrycznych, ceramicznych i indukcji.

    Profesjonalny termometr z wyświetlaczem

    Służy do pomiaru temperatury oparów w odstojniku. Sonda ze stali nierdzewnej o długości 140mm, zakres temperatury: -50⁰C do +300⁰C (-58⁰F do 572⁰F), bateria: 1x LR44 (w komplecie).

    Termometr analogowy dedykowany do destylacji

    Służy do określenia temperatury pary w pojemniku, zakres temperatur: 20-110⁰C, zaznaczone są przedziały temperatur odpowiadające temperaturom wrzenia odpowiednich związków, dodatkowo zawiera dwie uszczelki oraz nakrętkę.

    Wężyk

    Wężyk igielitowy o długości 2m, z plastikowym szybkozłączem umożliwiającym łatwe podłączenie dopływu wody do chłodnicy.

    Zawór

    Zawór kulowy ze stali nierdzewnej 3/4.


    MONTAŻ ZESTAWU W CELU DESTYLACJI

    (Przed pierwszym użyciem garnek dokładnie umyć płynem do naczyń i wysuszyć. Nie używać tzw. druciaków lub proszków czyszczących)

    1. Termometr analogowy zainstalować w pokrywie pojemnika (w mniejszym otworze, bliższym krawędzi pokrywy), umieszczając odpowiednio uszczelkę na górze pokrywy oraz nakładając podkładkę i nakrętkę od dołu pokrywy.

    2. Naciągnąć taśmę teflonową na połączenia gwintowane, między dwiema częściami kolumny destylacyjnej oraz między odstojnikiem i zaworem kulowym. Następnie skręcić kolumnę destylacyjną i nakręcić zawór na odstojnik (przed skręceniem kolumny zalecamy wypełnienie jej dolnej części Pierścieniami Raschiga). Zawór musi być w pozycji zamkniętej.

    3. Aparat destylacyjny przymocować do pokrywy (w jej większym otworze, po środku pokrywy) umieszczając uszczelkę (1) od góry pokrywy oraz nakładając uszczelkę (2), podkładkę i nakrętkę od spodu pokrywy. Dokręcić nakrętkę tak, aby aparat destylacyjny był stabilny.

    4. Rozciąć wężyk igielitowy jednocześnie dopasowując odpowiednie długości jego odcinków w taki sposób, by umożliwić przepływ wody chłodzącej jednorodnym strumieniem przez cały aparat destylacyjny. Wykorzystać szybkozłączkę do połączenia wężyka ze źródłem wody chłodzącej. Kierunek przepływu wody chłodzącej: dolny króciec chłodnicy -> górny króciec chłodnicy -> zimne palce (w kolejności od umiejscowionego najwyżej do umiejscowionego najniżej w kolumnie destylacyjnej). Wężyk silikonowy nałożyć na wylot z chłodnicy (odbieranie destylatu).

    5. Termometr elektroniczny umieścić w otworze u szczytu kolumny destylacyjnej.

    6. Pojemnik napełnić płynem w ilości nie większej niż 25 l. Umieścić pokrywę z aparatem destylacyjnym, łącząc całość klamrami zatrzaskowymi.

    7. Doprowadzić wodę chłodzącą do destylatora. Upewnić się, czy wszystkie połączenia są szczelne.

    8. Po wykonaniu wszystkich powyższych czynności urządzenie jest gotowe do przeprowadzenia procesu destylacji.

    Skład zestawu:

    1. Pojemnik 30L
    2. Aparat destylacyjny (w tym elementy montażowe - nakrętka, podkładka, 2 uszczelki, zawór odstojnika)
    3. Termometr analogowy do pokrywy pojemnika (w tym elementy montażowe - nakrętka, podkładka, uszczelka)
    4. Termometr elektroniczny
    5. Wąż igielitowy z szybkozłączką
    6. Wąż silikonowy
    7. Taśma teflonowa
    8. Instrukcja

Opinie o produkcie

Liczba odsłon: 13034

Produkty powiązane
Płatności obsługuje:
Certyfikaty: