zaloguj się zarejestruj się
Strona główna>Dom i ogród>Wino/piwo/destylaty>Gorzelnictwo>Zestawy do wyrobu alkoholu

Kompletny zaawansowany zestaw do wyrobu alkoholu Destylator Pojemnik fermentacyjny Kolumna filtracyjna Alkoholomierz Drożdże Węgiel aktywny

Kompletny zaawansowany zestaw do wyrobu alkoholu Destylator Pojemnik fermentacyjny Kolumna filtracyjna Alkoholomierz Drożdże Węgiel aktywny
Cena netto: 373,98 zł
Cena brutto: 459,99 zł
Dostawa już od: 0,00 zł
Daroma dostawa
Producent/Wydawca: Biowin
Dostępność: Dostępny na magazynie
Oceń produkt:
( ocena: 0 ) Sprawdź opinie klientów
Ilość:
Dodaj do koszyka Zapytaj o produktNapisz opinię

Opis:

    Kompletny zestaw do produkcji alkoholu z kolumną filtracyjną. Zawiera destylator 12l z chłodnicą i odstojnikiem, pojemnik fermentacyjny 30l ze szklaną rurką fermentacyjną, kolumnę filtracyjną ze stali nierdzewnej, wężyk sylikonowy, węgiel aktywny, alkoholomierz oraz paczkę drożdży gorzelniczych.

    Produkt pochodzi z polskiej dystrybucji, posiada polską instrukcję
    i 24 miesięczną producenta.

    Biowin 340112 Destylator i szybkowar 2w1

    • Produkt wykonany jet z wysokiej jakości stali nierdzewnej.

    • Przystosowany do kuchenek gazowych, elektrycznych, ceramicznych i indukcji.

    • Ciśnienie robocze: 0,6 BAR

    • Wymiary: 35x24x32,5 (szer/gł/wys) [cm]




    Aparat destylacyjny: chłodnica z wężownicą z rurki o średnicy 8mm i długości 2m + odstojnik pozwalający pozbyć się ubocznych frakcji destylacji, materiał: stal nierdzewna. Profesjonalny termometr z wyświetlaczem LCD: sonda ze stali nierdzewnej o długości 140mm, zakres temperatury: -50°C do+300°C (-58°F do 572°F), bateria: 1x LR44 (w komplecie).

    Szybkowar: szczelny garnek, w którym w czasie gotowania potraw następuje wzrost ciśnienia, powoduje to wzrost temperatury wrzenia wody i przyspieszenie procesu gotowania, dno naczynia pobiera błyskawicznie już najmniejszą ilość energii, która jest rozdzielana równomiernie na całą powierzchnię dna i tam magazynowana, przyspiesza proces gotowania co pozwala na oszczędność czasu i energii oraz zmniejsza ilość substancji wymywanych z potraw, wykonany jest ze stali nierdzewnej, przystosowany jest do kuchenek gazowych, elektrycznych, ceramicznych i indukcji.

    MONTAŻ ZESTAWU W CELU DESTYLACJI

  • Przykręcić chłodnicę z odstojnikiem do pokrywy szybkowaru (w miejsce zaworu roboczego puszczającego parę) – 1.
  • Podłączyć chłodnicę do źródła zimnej wody w przeciwprądzie do odbieranego destylatu ( dolny otwór w chłodnicy - 2). Odpływ do zlewu górnym otworem chłodnicy –3.
  • W części górnej odstojnika znajduje się otwór, w którym należy umieścić termometr – 4

    DESTYLACJA

  • Po zmontowaniu zestawu wlać do szybkowaru ok. 2l wody z octem i przedestylować w celu wysterylizowania zestawu. Jest to czynność jednorazowa.
  • Wlać do pustego szybkowaru nastaw 10l i podgrzewać na kuchence. Czas nagrzania na kuchence indukcyjnej to ok. 30min.
  • Po osiągnięciu temp. ok. 80°C ze studzonej zimną wodą chłodnicy zaczyna skraplać się destylat.A
  • UWAGA!!!! Pierwsze 70ml to tzw. przedgony, które należy odlać ponieważ są to substancje najbardziej lotne, które mogą popsuć smak destylatu.
  • Po zakończeniu destylacji należy spuścić ciecz z odstojnika.
  • Prawidłowy czas destylacji to ok. 1godz na 1l destylatu.

    W skład destylatora wchodzą:

  • szybkowar (zbiornik)
  • aparat destylacyjny
  • profesjonalny termometr
  • wąż do podłączenia odpływu i dopływu wody
  • złączka pasująca do kranów domowych

    Kolumna filtracyjna ze stali nierdzewnej 50cm

    Kolumna filtracyjna służy do harmonizacji (korekty) smaku i zapachu wody pitnej oraz spirytualiów. Niezbędnym składnikiem do wykonania adsorpcji jest węgiel aktywny Activsorb 109. Dzięki tej czynności jesteśmy w stanie usunąć niekorzystny dla destylatów smak oraz aromat.


    • Produkt wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej.

    • Szerokość produktu: 11.0cm

    • Głębokość produktu: 8.0cm

    • Wysokość produktu: 50.2cm

    Akcesoria do kolumny filtracyjnej

    Biowin 353100 Wężyk Sylikonowy fi 8/10mm

    • Długość 1,65m

    • Średnica wewnętrzna: 8 mm

    • Średnica zewnętrzna: 10 mm

    • Grubość ścianki: 1 mm

    • Elastyczny

    • Nietoksyczny

    • Mleczno-przeźroczysty

    • Odporny na wysoką temperaturę zachowując jednocześnie elastyczność w bardzo niskiej temperaturze (-60°C ÷ +200°C).


    Biowin Activsorb 109 - węgiel aktywny 0,9L (0,46kg)

    Wyprodukowany z łupin orzecha kokosowego, specjalnie do harmonizacji (korekty) smaku i zapachu wody pitnej oraz spirytualiów. Activsorb 109 jest wysoce efektywnym adsorbentem wielu substancji wpływających niekorzystnie na smak i aromat destylatów. Swoje wyjątkowe właściwości pochłaniania niepożądanych związków organicznych zawdzięcza silnie porowatej strukturze uzyskanej w wyniku specjalnej obróbki termicznej łupin orzechów kokosowych i działaniu pary wodnej. Produkt ma postać granulatu, pojemność 0,9l (0,46kg).


    Pojemnik fermentacyjny 30L z nadrukiem, kranem i szklaną rurką fermentacyjną

    Pojemnik plastikowy o pojemności 30L, biały, przeznaczony do wstępnej fermentacji owoców, charakteryzujący się wysoką jakością, estetyka oraz wytrzymałością. Pojemnik posiada atest PZH oraz nadrukowaną skalą z pojemnością i poradami w przygotowaniu domowego wina, piwa oraz wędlin.

    Opis produktu

    1.Pojemnik zamykany jest szeroką, plastikową pokrywą z otworem służącym do zainstalowania rurki fermentacyjnej.
    2.Pojemnik daje również możliwość zamontowania kątowej rurki fermentacyjnej, po uprzednim wywierceniu otworu z boku pojemnika, w jego górnej części. Pozwala to na prowadzenie fermentacji w kilku pojemnikach jednocześnie, stawiając je jeden na drugim. W komplecie do każdego pojemnika dodawane są dwa korki: jeden z dziurką, a drugi z zaślepką, aby można było stosować zamiennie rurkę fermentacyjną kątową z tradycyjną.

    Charakterystyka produktu:

    Pojemnik jest odporny na przebarwienia powstające w wyniku kontaktu z barwnikami pochodzącymi z owoców. Biała barwa pojemnika nie jest przypadkowa, gdyż tworzywo w każdym innym kolorze może pod wpływem powstającego alkoholu ulec odbarwieniu, czego konsekwencją może być przeniknięcie trujących substancji barwnikowych do wina.

    Użytkowanie:

    W celu ułatwienia otwierania pojemnika należy uchylić pokrywę delikatnie ciągnąć za uchwyt, wsunąć w powstałą szczelinę np.: trzonek łyżeczki, a następnie przeciągnąć go wokół brzegu pojemnika.
    Nie zaleca się czyszczenia pojemnika szorstkimi myjkami, aby nie porysować jego powierzchni, która mogłaby stać się siedliskiem zakażeń.

    UWAGA:Naczynie można dodatkowo doszczelnić smarując brzegi pojemnika wazeliną lub olejem jadalnym.

    Rurka fermentacyjna

    Wykonana z bardzo wysokiej jakości tworzywa sztucznego PVC, charakteryzującego się dużą wytrzymałością. Posiada dwie banieczki. Dopasowana jest do otworu znajdującego się w korkach gumowych do balonów.

    Rurka fermentacyjna wypełniona wodą stosowana jest w procesie fermentacji w celu zabezpieczenia zawartości nastawu przed natlenieniem, a jednocześnie umożliwia regularne wydobywanie się dwutlenku węgla powstającego podczas zachodzącego procesu.
    Dzięki przesuwającemu się słupowi wody możemy obserwować zmieniającą się intensywność procesu fermentacji z etapu burzliwego (intensywne bulgotanie) do stacjonarnego. Rzeczą naturalną jest parowanie wody stąd pamiętać należy o uzupełnianiu jej poziomu w rurce. Niedopatrzenie tej czynności spowodować może zbyt intensywne natlenienie się płynu,co za tym idzie utlenienie się powstającego etanolu do kwasu octowego. Ten niekorzystny proces wywołać mogą również muszki owocowe, które dostaną się do naczynia.

    UWAGA: W przypadku ograniczonej możliwości kontroli poziomu wody w rurce, wypełnić możemy ją mniej parującą oleistą cieczą.

    Miernik wskaźnik zawartości alkoholu 0-95%

    Głównymi elementami miernika są: probówka i pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C. Odczyt objętości alkoholu odczytywany jest bezpośrednio, bez dodatkowych przeliczeń.

    Użytkowanie:

    W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu, w takiej ilości, aby umieszczony w niej pływak unosił się w jego objętości i nie dotykał ścianek zbiorniczka. Po ustaleniu się poziomu zanurzenia, dokonać można odczytu kierując się położeniem dolnego menisku cieczy.
    Ciecz zmienia swoje stężenie ( cząsteczki rozprężają się i kurczą ) pod wpływem temperatury. Należy zatem pamiętać, aby odczytu dokonywać w temperaturze 20-21°C wtedy będzie on na pewno miarodajny i precyzyjny.

    UWAGA:

    Przyrządy te służą do pomiaru procentów w alkoholach czystych (wódka spirytus, bimber) tzn. bez domieszek cukrów czy garbników, które zafałszowują wynik.


    Drożdże Gorzelnicze Turbo Grom - 14-19% czystego alkoholu w 48h

    DROŻDŻE TURBO GROM 48h stanowią połączenie aktywnych, wysoko alkoholizujących drożdży gorzelniczych z precyzyjnie opracowaną pożywką, zawierającą komplet niezbędnych składników mineralnych i organicznych – w tym witamin oraz innych substancji intensyfikujących fermentację. To pierwsze tego typu produkty opracowane w Polsce.

    Instrukcja na 25 litrów

    Przepis na 25 litrów nastawu:

    1. W pojemniku fermentacyjnym rozpuść 7 kg cukru w 6 l gorącej wody.
    2. Dodaj kolejne 15 l zimnej wody.
    3. Po wystudzeniu płynu do temp. 30-35°C wsyp zawartość saszetki i starannie wymieszaj.
    4. Całość poddaj fermentacji w temp. 25-28°C w ciągu 2-5 dni.


    Dla najlepszego efektu polecamy wyklarować nastaw przed destylacją.

    Uwaga: Fermentacja przebiega burzliwie.

    Opakowanie zawiera: aktywne drożdże , pożywkę dla drożdży (witaminy, makro- i mikroelementy).
    Waga 150g

Opinie o produkcie

Liczba odsłon: 7126

Produkty powiązane
Płatności obsługuje:
Certyfikaty: