zaloguj się zarejestruj się
Strona główna>Dom i ogród>Serowarstwo

Drewniana prasa do serów Biowin 411350

Drewniana prasa do serów Biowin 411350
Cena netto: 73,09 zł
Cena brutto: 89,90 zł
Dostawa już od: 0,00 zł
Daroma dostawa
Producent/Wydawca: Biowin
Dostępność: Dostępny na magazynie
Oceń produkt:
( ocena: 0 ) Sprawdź opinie klientów
Ilość:
Dodaj do koszyka Zapytaj o produktNapisz opinię

Opis:

    Drewniana prasa do serów z ruchomą dźwignią do użytku domowego przeznaczona do form serowarskich o średnicy min. 7,5 cm, max 16 cm oraz max wysokości 20 cm.

    Produkt pochodzi z polskiej dystrybucji, posiada polską instrukcję
    i 24 miesięczną gwarancję producenta.


    Nacisk prasy na formę:

    Przy zastosowaniu obciążenia ramienia prasy ciężarem 0,5 kg uzyskujemy nacisk na formę o sile 1,60 kg. Przy zastosowaniu obciążenia ramienia prasy ciężarem 1 kg, uzyskujemy nacisk na formę o sile 3 kg, itd...

    Przepis na ser MOZARELLA

    Składniki:

  • 4 l mleka pasteryzowanego
  • 60 ml jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii
  • podpuszczka mikrobiologiczna Browin (1 g/100 l mleka)
  • 1 g chlorku wapnia Browin (20-30 g/100 l mleka)

    Sposób wykonania:

    1. Mleko wlej do garnka, podgrzej do temp. 37-38°C.
    2. Dodaj odpowiednią ilość chlorku wapnia rozpuszczonego w niewielkiej ilości wody, wymieszaj. Pozostaw na 10min.
    3. Następnie dodaj jogurt, zamieszaj. Przykryj i pozostaw na 45-60 min w temp. ok. 38 °C.
    4. Dodaj odpowiednią ilość podpuszczki, wcześniej rozpuszczonej w 50ml przegotowanej wody o temperaturze 37-38 °C. Dokładnie wymieszaj.Pozostaw na ok 50-70 min do wytworzenia się zwartego skrzepu.
    5. Wytworzony skrzep potnij w małą kostkę, odstaw na 15 min.
    6. Następnie ostrożnie wymieszaj aby oddzielić więcej serwatki (tak aby nie rozproszyć wytworzonego ziarna).
    7. Podgrzej całość w kąpieli wodnej do temp. 35 °C. Utrzymuj temperaturę przez ok 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.
    8. Ziarno przenieś do chusty serowarskiej do odcieknięcia na kilka godzin.
    9. Utworzoną masę serową uformuj do wybranego kształtu, a następnie sparz w wodzie o temperaturze 60 °C, a po wyciągnięciu wygnieć w rękach sprawdzając konsystencję.
    10. Jeśli ser nie ma ciągnącej konsystencji sparz go ponownie gorącą wodą i wyjmij po15 min.
    11. Kiedy w masie serowej pojawią się nitki, odsącz ser i uformuj kulę.
    12. Zahartuj uformowany ser w bardzo zimnej wodzie.
    13. Ser przechowuj w odsączonej serwatce w lodówce.

Opinie o produkcie

Liczba odsłon: 4076

Produkty powiązane
Płatności obsługuje:
Certyfikaty: